Kommende kollektioner og eksklusive samarbejder - IKEA afslører sine planer for fremtiden

Foto: Shutterstock

I disse dage løfter IKEA sløret for nye kollektioner og samarbeder, når de afholder deres årlige begivenhed Democratic Design Day. Og i år byder dagene især på nyheder, der udforsker hjemmets rammer og det personlige udtryk. 

Årets største begivenhed i IKEA-regi, Democratic Design Days, finder i disse dage sted i hjemlandet for samle-selv-møbler og fika, nemlig IKEAs hjemby, Älmhult i Sverige. Foran journalister fra hele verden præsenterer IKEA kommende designsamarbejder og nye kollektioner, ligesom de giver deltagerne en bid af de indsigter, som den svenske møbelgigant har indsamlet om boligtrends gennem tiden. 

Og som altid er der nye spændende navne på programmet. Udover Adidas og LEGO, der var blandt sidste års helt store nyheder, og som nu er opdateret og har taget yderligere form, kan IKEA nemlig løfte sløret for eksklusive samarbejder med både det asiatiske modebrand Greyhound Original, engelske og farverige Zandra Rhodes og en håndfuld af samtidens mest interessante kunstnere, der sammen skal skabe næste års Art Event-kollektion og dermed fusionere kunst med design. 

"Democratic Design Days markerer et årligt højdepunkt for IKEA. Det er her, vi giver et kig ind i maskinrummet og præsenterer en masse spændende projekter og designsamarbejder, som kommer til at definere IKEAs udtryk i den kommende tid. Og igen i år er vi rigtig stolte af at kunne præsentere samarbejdspartnere fra hele verden, der om nogen kan være med til at skabe et anderledes og unikt udtryk hos IKEA," forklarer Sofie Kragh Ingvorsen, Commercial PR Responsible hos IKEA Danmark.

Tekstiler, farver og nye materialer

De nye kollektioner og samarbejder skal være med til at udforske hjemmets grænser, som vi kender dem, og samtidigt medvirke til et fortsat fokus på konceptet ’Small Space Urban Living’, der i disse år bliver stadig mere relevant i takt med, at flere rykker ind til byerne.

Sammen med den anerkendte britiske designer Zandra Rhodes, der er ekspert i tekstiler og farver, har IKEA derfor undersøgt, hvordan mønstre og farver kan ændre indretningen af et hjem på et øjeblik. Fra ét udtryk til noget ganske andet. Noget, der er særligt relevant med begrænset plads, hvor store ændringer ofte ikke er mulige. Det samme gælder samarbejdet med asiatiske Greyhound Original og kollektionen SAMMANKOPPLA. Her har små rum og multifunktionalitet været inspiration til at nytænke og genbruge materialer, der kombinerer udtryksfulde design med rå gadekultur.

Også tidligere annoncerede nyheder som GÅTFULL med Saint Heron, der er stiftet af sangerinden Solange Knowles, OSYNLIG med Ben Gorhamm, der står bag luksusbrandet Byredo, og mange flere er blevet præsenteret og konkretiseret yderligere til dette års Democratic Design Days.

IKEAs kommende samarbejder

Sonos 
I samarbejde med Sonos ønsker IKEA med kollektionen SYMFONISK at kombinere viden om indretning med Sonos’ ekspertise i at skabe store lydoplevelser i alle hjemmets rum. 
Lanceres i august 2019.

Olafur Eliasson, Little Sun
Sammen med Olafur Eliasson og kollektionen SAMMANLÄNKAD vil IKEA demokratisere solenergi til hjemmebrug og løsninger til bedre udnyttelse af vand.
Lanceres i 2021.

Tom Dixon
Sammen med Tom Dixon vil IKEA udforske urban farming for at gøre hjemmet til et sted, hvor man kan gro planter og grøntsager.
Lanceres i 2021.

Inma Bermúdez
Med spanske designer Inma Bermúdez vil IKEA udvikle produkter baseret på plastik, som bl.a. er fanget i fiskenet i Middelhavet. Kollektionen hedder MUSSELBLOMMA.
Lanceres 2019 eller 2020 i udvalgte markeder.

adidas
Med kollektionen RÖRLIGHET vil IKEA og adidas sammen arbejde for at gøre hjemmet til sted, hvor vi kan være mere aktive.
Lanceres i 2021.

LEGO
Sammen med LEGO vil IKEA udvikle kollektionen BYGGLEK, der giver mulighed for mere leg og kreativitet i hjemmet.
Lanceres i 2020.

Area Academy og UNYQ
Sammen med Area Academy og UNYQ vil IKEA udvikle personligt ergonomisk udstyr for at skabe en bedre, hurtigere og sjovere gaming-oplevelse.
Lanceres i 2020.

Saint Heron
Sammen med Saint Heron vil IKEA med kollektionen GÅTFULL udforske mødet mellem arkitektur, design, kunst og musik, og hvordan det kan blive udtrykt i smukke og langtidsholdbare boligartikler.
Lanceres i 2021.

Greyhound Original Bangkok
Med kollektionen SAMMANKOPPLA vil IKEA sammen med Greyhound Original udforske en åben, problemløsende tilgang med inspiration fra små og multifunktionelle hjem i Asien. 
Lanceres 2020.

Claus Meyer
Claus Meyer skal demokratisere det nordiske køkken sammen med IKEA.
Lancering endnu ikke fastlagt.