Det er St. Bededag lige om et øjeblik. Her er redaktionens bedste bud på en opskrift på varme hveder, som er lavet af fuldkorn.
Mange nyder varme hveder torsdag aften. Aftenen før St. Bededag, som er på fredag den 17. maj. Her er en hvedeopskrift med fuldkorn. Hvederne smager fantastisk - de er allerbedst lune med lidt smør. Velbekommen!
Ingredienser - 16 stk.
3 dl vand
3 dl mælk
25 g gær
3 æg
50 g sukker
2 tsk kardemommeca.
525 g hvedemelca.
525 g hvid hvedemel
10 g salt50 g blødt smør
Fremgangsmåde
Opløs gæren i en lille sjat vand. Tilsæt dernæst det resterende vand, mælk, 2 æg (det sidste gemmes til pensling), sukker og kardemomme og bland det godt. Tilsæt så salt, smør, 500 g hvedemel og 500 g hvid hvedemel.
Rør ingredienserne sammen og ælt dejen i 6 minutter på køkkenbordet.
Tilsæt det sidste mel, hvis det er nødvendigt for at få en elastisk og smidig dej. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket i 2 timer et lunt sted.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen til en pølse og del den i 16 lige store stykker.
Form stykkerne til boller og placér dem med 3 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad bollerne hæve tildækket 2,5 timer et lunt sted.
Slå det tredje æg ud i en skål eller kop, pisk let og pensl hvedeknopperne.
Bag hvederne ved 220 grader i 12-14 minutter.
Afkøl dem på en bagerist.
Tip
Mangler du et lunt sted til at hæve dit brød, kan du tænde lampen i din ovn inden du går i gang med at lave dejen. Den vil skabe nok varme til at gøre ovnen lun.
Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler