Siden han blev fejl-vaccineret har Christoffer været plaget af udslæt, allergi og knuder i låret. Hans forældre, Helena og Martin, kæmper for at finde ud af, hvad der egentligt skete, da deres lille søn fik indsprøjtet en vaccine, der havde overskredet sin holdbarhedsdato.
Indtil den dag var det hele gået som det skulle, men som det ofte sker, så ændrer noget uventet pludseligt på idyllen.
Helena Christensen og Martin Hansens lille søn Christoffer var omkring et halvt år, da telefonen ringede i deres hjem i en lille by mellem Vordingborg og Næstved. Stemmen i den anden ende af telefonen kunne fortælle de unge forældre, at deres søn ved en fejl var blevet stukket med en vaccine, der havde overskredet sin holdbarhedsdato.
Vacciner er nemlig ikke ulig madvarer, hvis de først bliver for gamle, så kan det have store konsekvenser at få dem ind i kroppen. Det var også tilfældet for Christoffer, der fortsat lever med eftervirkningerne af de to prik.
For gamle vacciner
Opkaldet skulle få vidtrækkende konsekvenser for den lille familie. Flere år efter har de stadigvæk ikke fået et entydigt svar på, hvad der skete, men føler sig kastet rundt blandt danske myndigheder - uden at nogle af dem er kommet frem til en entydig afgørelse.
“Efterhånden har vi kæmpet i rigtig lang tid, og det har været nogle rimeligt hårde år siden 2017. Især for Christoffer. I dag lever han med knuder i låret, udslæt og vi ved endnu ikke, om han får varige men.”
Christoffer blev vaccineret første gang i august 2017, men forældrene opdagede først fejltagelsen i slutningen af februar 2018.
Vaccinerne blev givet som en del af Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram, hvor børn bliver vaccineret for en række potentielt farlige sygdomme. Programmet er frivilligt, men for Helena Christensen og Martin Hansen var det helt indlysende, at Christoffer skulle have vaccinerne, så deres søn undgik de farlige sygdomme, som de netop beskytter imod. Det drejer sig bl.a. om stivkrampe, kighoste, influenza og polio.
Den første vaccine gives til børnene, når de er tre måneder gamle. Denne følges op med endnu en vaccine, når barnet kan fejre sin fem-måneders-dag. Derfor så alt rosenrødt ud, indtil det unge forældrepar blev ringet op af det lægehus (navnet er redaktionen bekendt, red.), hvor Christoffer var blevet vaccineret.
Hvis den første henvendelse, som Helena og Martin fik fra deres praktiserende læge, står til troende, så var det begge vacciner, der var blevet for gamle. Det efterfølgende forløb viser dog, at det er svært for det unge forældrepar at få svar på, hvem der har skylden for, at deres søn blev fejlvaccineret.
Samarbejdet gik i hårdknude
Umiddelbart efter Helena Christensen modtog opkaldet om, at tre og fem måneders-vaccinerne var for gamle, spurgte hun, hvorvidt det var muligt at få dokumentation på det, som lægehuset havde fortalt hende i telefonen.
Dokumentation kunne hun sagtens få, og hun modtog et stykke papir senere samme dag. Skrivelsen bekræftede, at begge Christoffers vaccinationer var for gamle, da han havde modtaget dem.
Nyheder24 har set dette dokument, som er fremsendt 26. februar 2018. Sort på hvidt fortæller dokumentet, at det drejer sig om begge vacciner - henholdsvis for 3. og 5. måneder. Dokumentet er udarbejdet af en behandler, der kun identificerer sig med en forkortelse. Behandleren bekræfter dog i dokumentets sidste linje, at det er fremsendt med godkendelse fra lægehuset.
Kort tid herefter gik samarbejdet mellem det unge forældrepar og lægehuset dog i hårdknude, og det hele blev lidt anspændt. Derfor søgte Helena Christensen og Martin Hansens aktindsigt i deres søns journal hos lægen, så de kunne få et præcist billede af, hvad der var foregået.
Styrelsen for Patientklager går ind i sagen
Da de fik papirerne fra deres lægehus, så det dog kun ud til, at det var fem måneders vaccinen, der var for gammel. Da Helena Christensen og Martin Hansen stillede spørgsmålstegn ved dette, nægtede lægehuset, at det skulle forholde sig sådan. Hvorfor de i første omgang havde fortalt Helena og Martin, at det drejede sig om begge vacciner, kunne de dog ikke svare på. Herefter lod de unge forældre Styrelsen for Patientklager overtage sagen, da forældrene ikke mente, de ville komme videre i dialogen.
Først i september 2018 kom styrelsen frem til sin afgørelse. I en skrivelse, som Nyheder24 er i besiddelse af, bekræfter styrelsen, at de finder grundlag for at kritisere lægehuset for henholdsvis den behandling, som Christoffer har fået, ligesom lægehusets egen journalføring beskrives som mangelfuld. Lægehuset har efterfølgende forklaret til Styrelsen for Patientklager, at 3. måneders vaccinen ikke var for gammel, da den blev givet til Christoffer mandag 28. august i 2017. Vaccinen ville nemlig først udløbe om fredagen, da den kunne holde sig til september det år.
Hvorfor lægehuset i første omgang skrev, at det drejede sig om begge vacciner, er det ikke lykkedes hverken Styrelsen for Patientklager eller det unge forældrepar at få svar på. Det vil vi hos Nyheder24 forsøge at finde et svar på. Vi vil også fortælle resten af Christoffer, Helena og Martins historie, hvor de går til politiet i et forsøg på at finde ud af, hvad der skete, da Christoffer blev vaccineret med for gammel vaccine.
Følg med på Nyhedet24s Facebook-side lige her, så du ikke går glip af næste artikel i serien.
Nyheder24 undersøger i løbet af efteråret fejlvacciner og de konsekvenser, som for gamle stik kan have. Derfor: Er du selv blevet fejlvaccineret eller kender du nogen, der er? Så skriv til os på kontakt@nyheder24.dk.