Fra slummen til Amalienborg: Kronprinsesse Mary taler om pigers rettigheder med 14-årige Farzana fra Bangladesh

14-årige Farzana rejser fra Bangladesh til Danmark. Foto: PlanBørnefonden/Niels Busch

På FN’s Internationale Pigedag 11. oktober møder 14-årige Farzana, der til dagligt bor i slummen i Bangladeshs hovedstad Dhaka, H.K.H. Kronprinsesse Mary. Sammen sætter de fokus på pigers rettigheder.

Piger er den gruppe globalt, der bliver mest udsat for diskrimination – alene på grund af deres køn og alder. For eksempel mangler ca. 130 millioner piger på skolebænken på verdensplan. Derfor bruger PlanBørnefonden og Plan International FN’s Internationale Pigedag til at øge fokus på pigers rettigheder og ligestilling mellem kønnene.

I den anledning er 14-årige Farzana fra slummen i Dhaka inviteret til København for at mødes med H.K.H. Kronprinsessen.

Dropper ud for at blive barnebrud

I Bangladesh dropper mange piger ud af skolen for at blive børnebrude, men som aktivist kæmper Farzana for at forhindre det sker. Ved et privat møde på Amalienborg får Farzana mulighed for at forklare om den virkelighed og tale om pigers rettigheder med H.K.H. Kronprinsessen. Efterfølgende besøger de Gasværksvejens Skole i København, hvor de sammen taler til skolens elever fra 7.-9. klassetrin om vigtigheden af at kæmpe for pigers ret til at gå i skole.

H.K.H. Kronprinsessen lytter normalt til unge pigers historier ude i verden og genfortæller dem i andre fora. Men det er første gang, hun overlader sin mikrofon til en af de unge, som får muligheden for selv at fortælle sin historie.

Uddeling af PlanBørnefondens Pigepris

Efter talen uddeles PlanBørnefondens Pigepris. Prisen er stiftet for at øge fokus på pigers rettigheder og de udfordringer, særligt piger står overfor. Den hylder en person, organisation eller virksomhed, der gør en ekstraordinær indsats inden for ligestilling ved at bidrage til holdningsændringer og ved at iværksætte tiltag, som kan fremme ligestilling mellem kønnene.

Vinderen er udpeget af en jury bestående af blandt andre forfatter og psykolog Renée Toft Simonsen, kønssociolog Cecilie Nørgaard og PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse. Pigeprisen bliver overrakt til vinderen af Farzana sammen med en præmie på 25.000 kroner sponsoreret af Søstrene Grene. Til stede er også udviklingsminister Rasmus Prehn.