Kirurgisk fjernelse af hudkræft: Hvordan forløber det?

Foto: Shutterstock

Hvis du har fået konstateret hudkræft, så er den mest normale behandling et kirurgisk indgreb. 

Et kirurgisk indgreb vil sige, at lægen går ind med en skalpel og fjerner det kræftramte område på huden for at sikre sig, at kræften ikke spreder sig eller bliver værre. 

Mohrs kirugi er blevet én af de mest populære behandlingsmetoder til hudkræft. I denne artikel vil vi komme ind på, hvordan et behandlingsforløb ser ud.

Forundersøgelse og diagnose

Man kan naturligvis ikke diagnosticere sig selv med hudkræft. Selvom du har opdaget forandringer i din hud, så er det kun din læge, som kan konstatere, om der er tale om kræft eller ej. 

Lægen tager oftest en vævsprøve og undersøger vævet under et mikroskop for at fastslå, om der er tale om kræft og i så fald hvilken type af kræft.

Forberedelse til operation

Når diagnosen er sat, så er det tid til at forberede det kirurgiske indgreb. Lægen vil planlægge den bedste metode til effektivt at fjerne kræftlæsionen baseret på typen af kræftceller, placeringen på din krop og størrelsen af læsionen.

Normalt bruges der en lokalbedøvende medicin på det kræftramte område, så du ikke mærker noget under indgrebet. 

Vævet undersøges

I mohrs kirugi bliver vævet løbende testet under et mikroskop for at tjekke, om der er kræftceller. Mohrs kirurgi fjerner kræften lag for lag og tjekker efterfølgende grundigt efter for at sikre, at alt vævet bliver fjernet.

Der bliver også skåret en sikkerhedsmargin, hvilket betyder, at man skærer ca. 1 til 2 mm ekstra hud af omkring det kræftramte område for at sikre sig, at kræften ikke kommer tilbage. 

Lukning af såret

Hvis der er tale om et lille indgreb, så vil lægen kunne sy hullet sammen med et par sting. Hvis kræftlæsionen var større og efterlader et stort sår, kan der være behov for en hudtransplantation, så såret kan lukkes ordentligt.

Efterbehandling

Det er vigtigt, at du kommer til check-up efter dit indgreb. Det er vigtigt, at du følger lægens ordre til punkt og prikke for at reducere risikoen for komplikationer i fremtiden. Lægen vil overvåge helingsprocessen, så du er sikker på, at kræften ikke vender tilbage. 

Helingsprocessen afhænger meget af, hvor stort dit indgreb har været. Små sår kan hele på 1 til 2 uger, mens større indgreb godt kan tage længere tid. Følg lægens plejeinstruktioner for at sikre, at din krop heler hurtigst muligt.