Psykolog: Alle kan blive ramt af eksamensangst – tre gode råd hjælper dig til at håndtere det

Ifølge chefpsykolog Annette Gaard er der lige nu mange piger, der tager kontakt til Aleris-Hamlet Hospitalers online-psykologtjeneste for at få gode råd til at håndtere angst, pres og stress. Foto: PR

Der bliver svedt over eksamener lige nu, og for mange unge piger bliver eksamenspresset til en præstationsangst, der kommer til at fylde alt for meget, og for nogle tager hårdt fat på både selvværd og selvtillid - også udenfor eksamenslokalet.

Særligt de piger, der i forvejen er meget fokuseret på at præstere optimalt, de såkaldte 12-talspiger, har det svært. Skolebørnsundersøgelsen fra 2018 viser, at der aldrig har været så få 15-årige piger, der kan lide at gå i skole. Kun 16 procent angiver, at de virkelig godt kan lide skolen, og det tal bekymrer chefpsykolog Annette Gaard fra Aleris-Hamlet Hospitaler, der er landets største private sundhedsudbyder.

Ifølge Annette Gaard er der lige nu mange piger, der tager kontakt til hospitalets online sykologtjenestefor at få gode råd til at håndtere angst, pres og stress. Det er rigtigt godt, at de søger hjælp, så de får råd og vejledning i, hvordan de kan tackle angsten nu, men også fordi det giver dem gode muligheder for også senere i livet at kunne håndtere de krav, livet stiller.

"Det er desværre i dag sådan, at mange unge har fået et usundt forhold til de krav, de stiller til sig selv. Hvorfor det er blevet så udtalt, er der ikke nogen enkelt forklaring på, men en forklaring er, at vi som samfund stiller meget høje og ensidige krav til, hvad vores unge skal præstere for at kunne komme videre med en uddannelse. Det gør vi på et tidspunkt, hvor man som ungt menneske er særligt sensitiv og søger bekræftelse og identitet blandt kammerater, familie og i samfundet. Vi glemmer, at det er ok at fejle eller præstere mindre godt i nogle fag. Det bliver man ikke mindre værdifuld af som menneske."

Chefpsykologens tre gode råd til at håndtere og undgå præstationsangst/stress

1) Tal om det! Det hjælper at få sat nogle ord på det, du frygter og høre lidt om, hvordan andre tackler samme problem. Tal med familie og venner, så de ved, at du aktuelt føler dig presset. Tag et par samtaler med en psykolog  som kan hjælpe med at forstå dine tanker og følelser for ikke at slå til, og som  kan hjælpe dig med at håndtere angsten, når den banker på. Det kan være svært at finde mod til at tale om din situation, fordi vi ofte forbinder angst og usikkerhed med svaghed. Men det hjælper dig at få sat ord på.

2) Hold flere pauser fra eksamensforberedelsen og gør noget fysisk. Vi ved, at fysisk aktivitet har positive indvirkninger på psyken, både i relation til at indlære, men også for at få balanceret vores følelser. Det er derfor vigtigt, at du strukturerer din eksamenslæsning, så der er pauser lagt ind med fysiske aktiviteter - rigtig gerne ude i det fri. Det hjælper både på humøret, indlæringen og koncentrationen.

3) Giv dig plads til at være uperfekt. Accepter at du ikke altid kan yde 100%, og at mindre kan gøre det. Måske behøver du ikke score topkarakter i alle fag. Vær barmhjertig over for dig selv og accepter, at du særligt i eksamensperioden kan være mere uligevægtig og nervøs. Det er helt ok.

Annette Gaard kan ikke komme med en entydig forklaring på, hvorfor det i større grad er piger, der bliver ramt.  En del af forklaringen er dog nok, at pigerne er meget ambitiøse med deres studier, hvor flere drenge er engagerede i praktiske fag med mindre fokus på specifikke præstationskrav.