Smører du solcreme omkring øjnene? Så læs lige med her

Foto: Shutterstock

Sommeren banker på, men det handler om at være opmærksom, når man slikker sol eller er på strandtur med veninderne.

Forbrugerne har i mange år fået at vide, at de skal bruge solcreme for at beskytte huden mod solen, når de er på stranden, ude i naturen eller på ferie. Særligt ansigtet udsættes hele tiden for sollys. I et studie, som er publiceret af universitetet i Liverpool, har man undersøgt, hvordan folk smører solcreme i ansigtet. Forskerne benyttede et særligt UV-kamera. Et særligt filter og en særlig belysning gør de områder, hvor der er påført solcreme, sorte. Når man kigger på billederne, kan man se, at området omkring øjnene ofte forbliver lyst. Det betyder, at der ikke er anvendt nok solcreme, således at huden udsættes for farligt sollys, hvis personen ikke også bruger et par briller med UV-beskyttelse.

Smører du solcreme på øjenlågene? Sikkert ikke!

Huden i ansigtet og på halsen er særligt disponeret for hudkræft, fordi den ofte udsættes for UV-stråler. Cirka 5-10 procent af alle hudkræfttilfælde opstår på øjenlåget. Derfor er det en god idé at beskytte dette område. Det kræver, at man enten smører solcreme på øjenlågene eller bruger briller, der beskytter mod UV-stråling. Fordelen ved solbriller er, at de ikke blot beskytter huden omkring øjet, men også selve øjet – forudsat at glassene frafiltrerer den farlige stråling.

Hvis man er synshæmmet og ikke ønsker at bruge solcreme på øjenlågene, er der et attraktivt alternativ: Man kan vælge klare brilleglas med fuld UV-beskyttelse. Disse glas kan også anvendes, når det ikke er nødvendigt at bruge solbriller. Brillefirmaet ZEISS laver bl.a. glas, som tjener netop dette formål. Solens UV-stråler er til stede hele dagen – også når det er overskyet, og når man opholder sig i skyggen.

Fordelen og ulempen ved sollys

Selvom sollys kan være skadeligt, giver det også kroppen D-vitamin.

Hvis man opholder sig kort tid i solen, dækkes det daglige behov. Og mange har selv oplevet, hvordan sollys kan peppe humøret op, særligt efter en lang, mørk vinter. For meget eller alt for langvarig udsættelse for UV-stråling kan dog potentielt skade huden, og før eller siden kan øjnene tage skade af solens stærke stråler. Det kan medføre sygdomme som f.eks. fotokeratitis (forbrænding af øjets hornhinde eller bindehinde) og pterygium (en slimhindefold, som vokser ind over hornhinden). Derudover øger det risikoen for at udvikle grå stær, når man bliver ældre.

Børn, der opholder sig meget udendørs ... og i solen

Børn er særligt udsat for farlig UV-stråling, fordi de opholder sig mere uden døre. Studier har vist, at man inden 20-årsalderen måske allerede er blevet udsat for 50 procent af den samlede UV-stråling, man udsættes for gennem et helt liv.

Derfor har særligt børn brug for at blive beskyttet. Når det drejer sig om at beskytte unge øjne, er det særligt vigtigt at vide, at børns linse i øjet lukker langt mere UV-stråling ind end voksnes. Derfor er der her nogle råd om, hvordan man sikrer, at både børn og voksne opholder sig i solen i et tidsrum, der er sundt: