Godt tip: billig svensk krone trækker danskere over Kattegat til shopping og samvær

Flere danskere krydser Kattegat for at købe billigt ind i Sverige. Foto: Jennie Smith/Göteborg & Co.Foto: Stena Line

Den lave svenske krone er et hit hos danskerne, der lige nu får ekstra meget for pengene, når de handler i nabolandet. Tendensen kan mærkes hos Stena Line, der sender et stigende antal danskere til Sverige. 

Sverige er et populært rejsemål for mange danskere, og i den senere tid har der været ekstra god grund til at tage et smut nordøst på. I hvert fald for danskere med et veludviklet shoppegen. Den svenske krone har igennem flere år været faldende og kan nu købes for under 70 danske øre – det er den laveste kurs siden 2009. For danskere og andre turister betyder det, at de får mere for pengene, når de handler i Sverige.

Mange har grebet muligheden for billig shopping i Sverige, og det kan mærkes hos rederiet Stena Line, hvor efterspørgslen på ruterne fra Danmark til Sverige stiger i takt med valutaudviklingen.

”De seneste år har vi oplevet en flot vækst på vores danske afgange til Sverige, og en del af forklaringen skal findes i den lave kurs. Sverige byder på smukke byer, rå natur og masser af eventyr til børnene, og kombineret med den korte afstand til Danmark og de store rabatter på indkøb er Sverige lige nu attraktivt for rigtig mange danskere,” siger Sales & Marketing Manager hos Stena Line, Gitte Krog.

Mens den svenske valutakurs de senere år er dalet, er passagertallet hos Stena Line vokset. Påskesejladsen fra Danmark til Sverige leverede i år en passagervækst på knap 5 procent sammenlignet med påsken sidste år, og p.t. har 15 procent flere danskere booket færgebillet til svensk sommerferie end på samme tidspunkt sidste år.

Lækker mad og god pris på nyt tøj

En del gæster krydser Kattegat for at få en gastronomisk oplevelse i Sverige, hvor spisesteder og Michelin-restauranter er billigere end i Danmark, og hvor kursen nu gør regningen endnu mere spiselig. Det er dog især gode priser på tøj, interiør, snacks og dagligvarer, der lokker turisterne over vandet, og som fylder danskernes poser og bagagerum på hjemturen.

Har man planer om en tur til Sverige i nær fremtid, kommer her et par shoppetips fra Stena LINES marketingschef:

”I de store, internationale kæder er prisen ofte reguleret, så her er besparelserne mindre. Jagter man de helt store rabatter, kan det betale sig at handle i de lidt mindre design- og vintageforretninger og generelt at gå efter svenskproducerede varer. Der er også penge at spare i varehusene, og mange tager sejlturen til Göteborg alene for at fylde bilen med alt fra tøj og bleer til kaffe, nødder og slik fra Gekås Ullared,” siger Gitte Krog. 

Kursudviklingen for den svenske krone ser ikke ud til at gøre krumspring i nær fremtid. Det er blandt andet høj inflation og politisk usikkerhed i både ind- og udland, der lige nu presser den svenske krone.